4 Οκτώβριος 2023
Η αλήθεια για OBD-II/EOBD

Εδώ και πολλά χρόνια (2001) δίνονται πληροφορίες για το OBD-II, αλλά υπάρχουν ακόμα άνθρωποι  που λένε παραμύθια γι 'αυτό. Ως εκ τούτου μερικά γεγονότα:
  • OBD σημαίνει On-Board-Diagnostic ή Διάγνωση επί του αυτοκινήτου Αυτό σημαίνει: το αυτοκίνητο ή καλύτερα  οι Ηλεκτρονικές Μονάδες Ελέγχου (ECU) αποδεικνύουν μόνιμα την κατάστασή τους με αποδείξεις (διαγνωστική ικανότητα επί του αυτοκινήτου!).
  • Τα αποτελέσματα των δοκιμών ελέγχων γίνονται αντιληπτά σε περίπτωση αποτυχίας από μια  ενδεικτική λυχνία (MIL, check-μηχανής, κλπ.) στο αυτοκίνητο. Μόνο με ένα διαγνωστικό εργαλείο (scantool, σαρωτής, διασύνδεση με το λογισμικό) μπορείτε να δείτε αυτές τις πληροφορίες για το είδος της αποτυχίας.
  • Το OBD-II/EOBD είναι ένα πρότυπο για όλους τους κατασκευαστές αυτοκινήτων και τα εμπορικά σήματα και πρέπει να χρησιμοποιείται από αυτούς. Η νομοθεσία για την χρήση του προτύπου είναι ωστόσο διαφορετική σε διαφορετικές χώρες.
  • Υπάρχουν πράγματι περισσότερα από 12.000 μηνύματα σφάλματος (κωδικοί σφάλματος), που δεν πρέπει να εφαρμοστούν όλα σε ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο, διότι δεν έχει κάθε αυτοκίνητο το ίδιο ηλεκτρονικό σύστημα. Ένα καλό διαγνωστικό εργαλείο δείχνει τους κωδικούς βλαβών σε απλό κείμενο με επεξήγηση, αλλά παραδίδονται έξω από το εργαλείο σαν κωδικοί αριθμοί μόνο.
  • Ακόμη περισσότερο ένα διαγνωστικό εργαλείο πρέπει να μπορεί να δείξει περισσότερα από 1000 διαφορετικά -σε πραγματικό χρόνο- δεδομένα από αισθητήρες και άλλες πηγές δεδομένων ενός αυτοκινήτου, ανάλογα ωστόσο από  τους αισθητήρες που έχει ένα αυτοκίνητο. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να υποβάλλονται σε επεξεργασία και να αποθηκεύονται από έναν υπολογιστή συνδεδεμένο με μια διαγνωστική διεπαφή με το αυτοκίνητο.
  • Υπάρχουν επί του παρόντος 9 (εννέα) διαφορετικά πρωτόκολλα μεταφοράς δεδομένων για OBD-II/EOBD που δεν χρειάζονται μόνο για να μεταφέρονται δεδομένα σε ένα διαγνωστικό εργαλείο αλλά και μεταξύ των ECUs του ίδιου του αυτοκινήτου. Ένα καλό διαγνωστικό εργαλείο ξέρει να χειριστεί όλα τα 9 πρωτόκολλα. Ένα φθηνότερο και χαμηλότερης ποιότητας δεν μπορεί να το κάνει αυτό.
  • Εκ τούτου το OBD-II/EOBD δεν ισχύει μόνο για τους ελεγκτές του κινητήρα αλλά και για όλους τους άλλους ελεγκτές σε ένα αυτοκίνητο επίσης.
  • Αυτός είναι και ο λόγος που το OBD-II/EOBD δεν προορίζεται για τη χειραγώγηση του οδόμετρου ή την ηλεκτρονική βελτίωση του αυτοκινήτου (tuning). Η επεξεργασία των προσφερόμενων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο ενός αυτοκινήτου επιτρέπει ωστόσο να υπολογιστεί η δύναμη ενός αυτοκινήτου.

Συνεργείο αυτοκινήτων & αερίων καυσίμων

περισσότερα...

Διαγνωστικά εργαλεία αυτοκινήτων OBD2

περισσότερα...

Ανταλλακτικά αυτοκινήτων γνήσια & aftermarket

περισσότερα...

Τεχνική εκπαίδευση & κατάρτιση

περισσότερα...

Νέο προϊόν

Νέο προϊόν

Διαγνωστικό εργαλείο iCarsoft i820

δείτε το

Νέο προϊόν

Νέο προϊόν

Παλμογράφος αυτοκινήτων CarScope Viso

δείτε το

Υπηρεσίες & προϊόντα

Υπηρεσίες & προϊόντα

Παρέχουμε υπηρεσίες και προϊόντα υψηλού επιπέδου με γνώμονα την πλήρη ικανοποίηση του πελάτη

Αξιοπιστία

Σχέσεις εμπιστοσύνης

Εδώ και δεκαετίες χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας

Υποστήριξη

Τεχνική υποστήριξη

Παρέχουμε τεχνική υποστήριξη βασικού και εκτεταμένου επιπέδου.

Αποστολή

Αποστολή προϊόντων

Αποστολή προϊόντων την ίδια μέρα, με όποιο τρόπο επιλέξετε.

Εκπαίδευση

Τεχνικά σεμινάρια

Υπηρεσίες τεχνικής κατάρτισης και εκπαίδευσης επαγγελματιών